مقاله

انتخاب سنگ ساختمانی مناسب

انتخاب سنگ ساختمانی مناسب

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی در استخراج و حمل و نقل، استفاده از سنگ ابعاد وسیعی یافته و در بخش های مختلف ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب سنگ ساختمانی مناسب که سازگاری بیشتری با شرایط آب و هوایی اطراف داشته باشد تا از دوام سازه اطمینان حاصل شود، نکته مهمی است که خریداران باید به آن توجه کنند.

زمانی که شما با انواع سنگ های ساختمانی، ویژگی و کاربرد آنها آشنایی داشته باشید، این شناخت به شما کمک می‌کند که بتوانید به راحتی بهترین سنگ های ساختمانی را انتخاب کنید و از آنها در فرآیند ساخت و ساز استفاده کنید.

در این مقاله ما به شما کمک می‌کنیم تا با بهترین سنگ های ساختمانی، تقسیم‌بندی کلی آنها، استاندارد سنگ‌های ساختمانی و انواع سنگ های ساختمانی آشنا شوید.

سنگ ها با توجه به اینکه در معرض سایش و ضربه می باشند، باید از ویژگیهای زیر برخوردار باشند

  •  تخلخل کم
  •  زیبایی رنگ و ظاهر
  • قابلیت شستشو و پایداری در برابر اسیدها ، بازها و شوینده ها
  • دارا بودن قابلیت برش در یک جهت ، که سنگهای دگرگونی و بعضی از سنگهای رسوبی این خصوصیت را دارا می باشند .
  •  مقاومت و سختی بالا .
  • مقاومت سایشی نسبتا زیاد .
  • مقاومت ضربه ای زیاد .

کاربرد سنگ های ساختمانی در صنعت ساختمان

سنگ‌های ساختمانی استفاده‌های زیادی دارند. اما در یک بخش‌بندی کلی در ۳ بخش ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند: بخش داخلی ساختمان (کف و دیوار ساختمان)، بخش نما (خارج) ساختمان و همچنین به عنوان سنگ تزئینی دیواره‌های داخل ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سنگ ساختمانی در بخش داخلی

یکی از بهترین کاربردهای سنگ ساختمانی استفاده از آن برای تزئین دیوارهای داخلی ساختمان است. استفاده از سنگ در دکوراسیون داخلی نه تنها ظاهری متمایز با جلوه بصری زیبا ایجاد می کند، بلکه جلوه فوق العاده ای از بافت طبیعی در ساختمان ایجاد می کند.
استفاده از سنگ در دکوراسیون داخلی حس استحکام و اصالت را به ساختمان شما می دهد و فضایی دلنشین و جذاب ایجاد می کند. این سنگ به دلیل خواص خارق العاده و سایه های باورنکردنی خود هرگز از مد نمی افتد و بسیار چشمگیر است. در قسمت های داخلی بنا از سنگ طبیعی در کف و دیوارها استفاده شده است.

سنگ ساختمانی در بخش داخلی

سنگ ساختمانی در بخش خارجی

یکی از پوشش های مناسب برای نمای ساختمان استفاده از نمای سنگی است که هر روز بیشتر از آن استفاده می شود. انتخاب سنگ برای نمای ساختمان باید با توجه به شرایط آب و هوایی محیطی انتخاب شود تا دوام نمای ساختمان افزایش یابد و از آسیب دیدن آن توسط عوامل مختلف محیطی جلوگیری شود.
تغییر شرایط آب و هوایی، نور خورشید، یخبندان، گرد و غبار، باران اسیدی، آلودگی هوا و غیره. از جمله عواملی هستند که بر مقاومت سنگ تأثیر می گذارند. سنگ تراورتن گزینه مناسبی برای استفاده در نمای ساختمان می باشد.

سنگ ساختمانی در بخش داخلی

عوامل موثر برای انتخاب سنگ ساختمانی

در ابتدای طرح باید کاربرد مورد نظر مشخص باشد و این عوامل با توجه به آن مشخص شوند. به طور کلی عوامل مهم در انتخاب سنگ ساختمانی مناسب قیمت، رنگ، دوام و مشخصات فنی است.

رنگ سنگ ها

این عامل مهمتر از نظر معمار است، هرچند مهندسان نیز باید در مورد رنگ سنگ نظر داشته باشند. معمولا رنگ های روشن بر تیره ترجیح داده می شوند. این موضوع در مورد سنگ آهک اهمیت ویژه ای دارد زیرا بیشتر رنگ های تیره آهکی در نمای بیرونی ساختمان به دلیل نور خورشید و آلودگی هوا ماندگاری ندارند. رنگ سبز یکی از ویژگی هایی است که از نظر اقتصادی نیز بسیار حائز اهمیت است. سنگ های سبز، لاجوردی و قرمز که کمیاب هستند ارزش بیشتری دارند. گاهی اوقات فاصله دید برای تشخیص رنگ سنگ مهم است. گرانیت دانه متوسط ​​با فلدسپات های صورتی با این ویژگی از دور دیده نخواهد شد. همچنین قطعه چند رنگ او از فاصله دور تک رنگ می شود. بنابراین باید در فاصله حدود ۲۰ تا ۵۰ سانتی متری از چشم به تک رنگ یا چند رنگ بودن سنگ توجه کنید.

دوام سنگ

دوام سنگ ساختمانی پایداری آن در برابر حملات شیمیایی و عوامل جوی است. متأسفانه اغلب به دوام سنگ که باید مهمترین عامل در انتخاب سنگ باشد توجه نمی شود. بسیاری از ساختمان های گران قیمت هستند که در انتخاب سنگ خود به این موضوع توجه نکرده اند و از این ناحیه آسیب دیده اند. از جمله عوامل طبیعی موثر بر این موضوع می توان به ساختمان، بافت و ترکیب کانی شناسی اشاره کرد. زمان نصب سنگ در ساختمان و استفاده از آن از دیگر عواملی است که بر دوام سنگ تاثیر می گذارد. علاوه بر این، شرایط آب و هوایی نیز بسیار مهم است. در اقلیم گرم و مرطوب هوازدگی شیمیایی موثرتر است و در آب و هوای سرد و خشک هوازدگی فیزیکی موثرتر است.

بافت سنگ

این سنگ می تواند دارای دانه های هم اندازه، درشت یا ریز باشد یا دارای بافت محیطی (دانه های ناهموار) باشد. سنگ های درشت دانه زودتر از سنگ های دانه ریز شکسته می شوند و به ویژه به تغییرات دما حساس هستند. این نوع گسیختگی حداقل تا حدی به اختلاف ضرایب انبساط کانی های تشکیل دهنده سنگ مربوط می شود. سنگ ها همچنین می توانند متراکم یا متخلخل باشند. سنگ متراکم کندتر از سنگ متخلخل تجزیه می شود. سنگ های متراکم تقریبا غیر قابل نفوذ هستند، بنابراین عوامل هوازدگی نمی توانند به سرعت عمل کنند. از طرفی سنگ های با تخلخل باز و مو به راحتی آب را جذب می کنند و در اثر یخ زدگی می ترکند.

ترکیب شناسی سنگ

از آنجایی که کانی‌های مختلف مقاومت متفاوتی در برابر هوازدگی دارند، طبیعی است که سنگ‌ها به دلیل کانی‌های تشکیل‌دهنده متفاوت، مقاومت متفاوتی در برابر هوازدگی دارند و آن‌هایی که کانی‌هایی با مقاومت کمتری دارند، زودتر به دلیل عوامل مختلف آسیب می‌بینند.

ویژگی انواع سنگ های ساختمانی

سنگ‌ ساختمانی باید دارای ویژگی‌هایی منحصربفردی باشد که بتوان از آن‌ها برای سال‌های طولانی در استفاده کرد. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سنگ ساختمان باید تا حد امکان سبک باشد. بنابراین با توجه به مصالح و تحمل هر ساخت باید از سنگ مناسب برای آن ساخت استفاده کرد. برخی از سنگ های ساختمانی بسیار سنگین و مستحکم هستند و برخی دیگر سبک هستند، البته این سبکی به معنای کم بودن استحکام آنها نسبت به سنگ های سنگین نیست.
  • سنگ ساختمانی باید در برابر تغییرات آب و هوایی و نفوذ مواد شیمیایی مقاوم باشد. انتخاب سنگ مناسب برای ساختمان بسیار مهم است. سنگ ساختمانی بسته به محل استفاده باید در برابر تغییرات مختلف مقاوم باشد. برخی از سنگ های طبیعی مورد استفاده برای ساخت و ساز. آنها حتی در برابر نفوذ اسید نیز مقاوم هستند.
  • ضخامت سنگ برای استفاده در ساختمان بسیار مهم است. سنگ های نازک تر معمولا برای کف و دیوار استفاده می شود. اما سنگ های ضخیم تر به عنوان کانتر یا وان حمام یا حتی مجسمه های تزئینی استفاده می شوند.
  • سنگ های مورد استفاده در قسمت های مختلف ساختمان باید با یکدیگر هماهنگ باشند. به عنوان مثال سنگی که توانایی جذب آب بالایی دارد برای استفاده در حمام، توالت یا هر مکانی که با رطوبت سروکار دارد مناسب نیست.

 

کلام آخر

همانطور که در این مقاله خواندید، سنگ ها بر اساس نوع و کیفیت طبقه بندی می شوند. از این میان سنگ مرمر، سنگ مرمر، گرانیت، کوارتزیت، ترونیکس و ده ها نمونه دیگر برای مصارف ساختمانی تولید و روانه بازار می شود. برخی از این سنگ های ساختمانی برای قسمت های داخلی ساختمان و برخی دیگر برای قسمت های بیرونی ساختمان استفاده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *